ALEXANDRU CEL MARE

Cuceririle spectaculoase ale lui Alexandru cel Mare i-au făcut pe greci stăpâni ai Orientului Apropiat. Deși imperiul lui Alexandru s-a destrămat după moartea sa, domnia lui a schimbat istoria întregii regiuni.

Filip al  II-lea al Macedoniei crease o armată puternică de cavalerie grea și sulițași, ceea făcea ca Macedonia să fie puterea supremă în Grecia. Majoritatea orașelor ale Greciei care au fost ocupate de Macedonia, au fost transformate în baze de pregătire pentru a plănui invadarea Persiei (Iranul de azi).  În anul 336 î.Hr.Filip al II-lea a fost asasinat, iar pe tron a urcat fiul său Alexandru, care la acea dată avea vârsta de 20 de ani. După moartea regelui Filip, locuitorii marilor orașe precum Atena și Teba  s-au revoltat imediat. Însa urmașul la tron,  Alexandru, i-a zdrobit cu cruzime. Din cauza opoziției încăpățânate a locuitorilor Tebei, orașul a fost distrus până la temelii, iar cetățenii săi au fost înrobiți.

În 334 î.Hr. Alexandru a luat decizia de a se îndrepta spre Asia Mică (Turcia de azi) cu o armată de 35000 de soldați. Din cauza datoriilor pe care le-a lăsat fostul conducător după moartea sa, flota greacă nu a putut fi menținută în stare de funcționare, era o foame mare de victorie și pradă de război. Prima victorie a lui Alexandru a fost asupra unei forțe persane, la Granicus, fiid unul dintre orașele grecești din Asia Mică subjugate până în acel moment de Persia. De la acea victorie a înaintat spre sud pentru a ocupa orașele cu un comerț înfloritor din Fenicia și să distrugă flota inamică. Armata sa a întâmpinat rezistență de către o armată persană mult mai mare la Issus, condusă de împăratul Darius, care a fost atras într-o capcană și au fost surprinși de atacul cavaleriei, Darius a fugit, iar familia sa a fost capturată de Alexandru.

Mai spre sud, Alexandru a asediat orașul de la malul mării Tyr, timp de șapte luni. În 332 î.Hr., ocupă Egiptul, pe atunci provincie persană, fiind încoronat faraon după care a fost dus la oaza Siwa, unde a fost numit fiu al zeului Amon (zeul suprem al preoților tebani).

În urma acestor succese a crescut apetitul lui Alexandru pentru cuceriri, refuzând ofertele de pace propuse de Darius, care i-a oferit teritorii imense. Alexandru a continuat lupta și decide să atace inima imperiului, îndreptându-se spre nord și nord-est.  La Gaugamela (Arbela) în 331 î.Hr. s-a dat lupta decisivă, unde persanii au fost încă o dată învinși. În 33o î.Hr. marele oraș Babylon a fost ocupat iar capitala persană Persepolis a fost incendiată și jefuită, unde Alexandru și-a însușit tezaurul regal persan pentru a pune capăt dificultăților financiare. După aceste cuceriri Alexandru l-a urmărit pe Darius, după ce împăratul a fost asasinat de proprii săi susținători, Alexandru cel Mare l-a detronat pe Bessus, succesorul lui Darius. După campanii lungi și grele pentru a cuceri regiunile întinse din estul imperiului persan, nu s-a mulțumit și au ajuns în valea Indus (Pakistanul de azi) unde l-au înfrânt pe regele Porus în anul 326 î.Hr. A încercat să cucerească și India, dar fără succes.

În anul 332 î.Hr. Alexandru cel Mare încă nu împlinise 33 de ani, moare brusc. Imperiul său a fost împărțit între generalii săi, limba și cultura greacă s-au păstrat doar în orașele fostului imperiu. Alexandru cel Mare este considerat cel mai mare cuceritor tânăr.

Alin Moisa

Acest articol a fost publicat în EUL NOSTRU. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s