ÎNTOARCEREA FIULUI  • Tatăl fantomă (România, 2012), de Lucian Georgescu.

 

Take a look at my girlfriend

She’s the only one I got

Not much of a girlfriend

Never seem to get a lot

 

Ieșit din sala de cinema, vei fredona ore bune versurile formației Supertramp, Breakfast in America. Îți legeni capul, ținând ritmul, relaxat și întinerit – ca după o călătorie, un drum de 90 de minute, o căutare cu happy-end. Și totuși, Tatăl fantomă este o dramă.

Robert Traum (Marcel Iureș) este profesor universitar și scriitor. Trăiește în America, iar la peste cincizeci de ani își dorește să evadeze din prezentul liniștit, din capcana vieții monotone și previzibile în care pare să îmbătrânească și mai mult. Este momentul unei ultime aventuri și al unei împotriviri.

Cu câteva scrisori vechi și fotografii de familie, Robert pleacă spre necunoscuta Europă de Est hotărît să descopere trecutul familiei sale. El vrea să dezlege misterul care învăluie originile tatălui și unchiului său, frații Traum – Rudolf, un celebru romancier, și Samuel, gangster la Chicago.

Din Budapesta, investigațiile îl aduc pe american în biroul Taniei (Daniela Sârbu) de la Arhivele Bucovinei. Sub pretextul căutărilor, între cei doi se leagă o prietenie. Dialogurile simple, în limba engleză îi apropie. Își intuiesc dezamăgirile și regretele și se pierd împreună într-o aventură rutieră, ca într-un vis. Prin sate, pe străzile orașelor de provincie, printre ruine industriale și locative, căutându-l pe Sami (Valer Dellakeza), ultimul prieten în viață al familiei Traum, proiecționist la un vechi cinematograf. Regizorul consumă erotic povestea printr-un sărut filmat de la distanță și din mai multe unghiuri – atât de sensibil, atât de discret, cum n-ai mai văzut în vreun film.

Robert descoperă o lume surprinzătoare. Bărbatul se miră, râde, se îndrăgostește, visează. Trece prin încercări și intrigi KGB-iste cu agenți CIA sub acoperire. Dă peste cap planurile mafiei ucrainiene și ale politicienilor locali corupți (Mihai Constantin). Se bucură de ospitalitatea prefăcută a localnicilor (Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț) și de amabilitatea entuziastă a recepționerilor de trei stele (Nicodim Ungureanu). Își redobândește imaginația – nu de puține ori, întâmplările reale se amestecă haotic cu cele petrecute în mintea sa. Filmul îmbină elemente comice, parodice și onirice.

Tatal fantomă este o odisee modernă și un road-movie. Aflându-și trecutul, Robert Traum își recuperează identitatea. Călătoria în România devine o întoarcerea acasă.

Îți place Robert. Ca și tine, poartă doar blugi. Îi preferă pe cei clasici, bleumarin și comozi. Ascultă Supertramp și știe piesa aia pe care n-ai mai auzit-o demult, de care și uitasei.

I’m a winner, I’m a sinner

Do you want my autograph?

I’m a loser, what a joker

I’m playing my jokes upon you

While there’s nothing better to do…

                                                                                                                   Alexandra Patanghel

Acest articol a fost publicat în EUL NOSTRU. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s